Σε μικρόψυχους καιρούς χρειάζονται οι ποιητές

Η ΑΥΓΗ 30.09.2013

Σε μικρόψυχους καιρούς χρειάζονται οι ποιητές

Με καταγεγραμμένη την αποδοχή των απλών πολιτών σε όλες τις ποιητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για μια ολόκληρη εβδομάδα σε διάφορα σημεία της Αθήνας, και με μία ηχηρή κατάφαση στο ερώτημα που έθεσε ως προμετωπίδα, παραπέμποντας στον Χέντερλινγκ, “Κι οι ποιητές τι χρειάζονται σ’ έναν μικρόψυχο καιρό;” έκλεισε χθες η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης που οργάνωσε ο “Κύκλος των Ποιητών”.

Στη μεγάλη αίθουσα και στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη οι αναγνώσεις αποχαιρετισμού έκαναν οι Τζόις Ασουντάντάνγκ (Καμερούν), Λέλο Βότσε (Ιταλία), Μάγδα Καρνέτσι(Ρουμανία), Φρανσίς Κομπ (Γαλλία), Λαν Λαν (Κίνα), Σουντέπ Σεν (Ινδία), Αλίσια Στόλινγκς (ΗΠΑ) και Πία Τάφντρουπ (Δανία), και από την Ελλάδα οι Γιώργος Μπλάνας, Παυλίνα Παμπούδη, Γιώργος Χουλιάρας και Γιώργος Χρονάς. Τιμητικά διάβασε και ο πιο σπουδαίος ποιητής από τη Σλοβενία Bένο Τάουφερ. Συντόνισε ο Αναστάσης Βιστωνίτης. Η βραδιά έκλεισε με μουσικές και τραγούδια που ερμήνευσαν ο Σάκης Τσιλίκης στο πιάνο και ο Βασίλης Γισδάκης.

Σε αυτές τις κρίσιμες ημέρες που περνούμε το Φεστιβάλ της Ποίησης απέδειξε τελικά πόσο χρειάζονται οι ποιητές ειδικά στον μικρόψυχο καιρό.