Κύκλος ποιητών απ’ όλο τον κόσμο

Φεστιβάλ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12 Σεπ 2013

Κύκλος ποιητών απ’ όλο τον κόσμο

Της Ολγας Σελλά

Αν θεωρείτε ότι η ποίηση αφορά μοναχικές διεργασίες και εκδηλώσεις αποκομμένες από το ευρύ κοινό και την καθημερινότητα μιας πόλης, η πρωτοβουλία του Κύκλου Ποιητών έρχεται να διαψεύσει αυτήν την αίσθηση. Για μια ολόκληρη εβδομάδα, από τις 23 ώς τις 29 Σεπτεμβρίου, 69 ποιητές απ’ όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και πολλοί από τους σημαντικούς Ελληνες ποιητές όλων των γενεών) θα συναντηθούν σε 22 εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας, της Αττικής, αλλά και στους Δελφούς.

Θα προσπαθήσουν να συνομιλήσουν με άλλες τέχνες (μουσική, εικαστικά) και θα αναζητήσουν και τις αποκομμένες πλευρές της κοινωνίας για να τους δώσουν τη γαλήνη της ποίησης (την Τετάρτη 25/9 και την Πέμπτη 26, κάποιοι από τους ποιητές θα επισκεφτούν τις Φυλακές Ανηλίκων στον Αυλώνα και τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού – και θα είναι οι μόνες εκδηλώσεις αυτές που δεν θα είναι ανοικτές στο κοινό). Είναι το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στην Αθήνα που οργανώνει, σε δύσκολες εποχές, ο Κύκλος Ποιητών, μια ομάδα ανθρώπων που πεισματικά εξακολουθούν να επιλέγουν την ποίηση για να συνομιλήσουν και να επικοινωνήσουν. Χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας ήταν ο Γιώργος Χουλιάρας, ο Ντίνος Σιώτης, ο Δημήτρης Αγγελής και η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη (η οποία επιμελείται την έκθεση «12 εικαστικοί συνομιλούν με 12 ποιητές» που εγκαινιάζεται στις 24/9 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στην οδό Ηρακλειδών 66 στο Θησείο).

Εναρξη στις 23 Σεπτεμβρίου

Η έναρξη του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης θα γίνει τη Δευτέρα 23/9 στις 8 μ.μ. στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής και τις υπόλοιπες μέρες οι ποιητές θα βρεθούν στον Φιλοπρόοδο Ομιλο Υμηττού, στο Κτίριο Κάνθαρου στον Πειραιά, στο Ιδρυμα Τάκης Σινόπουλος στη Ν. Ιωνία, στο καφέ Polis στη Στοά Αρσακείου, στο ξενοδοχείο Stanley (θα φιλοξενηθεί η ημερίδα με θέμα «Ποίηση χωρίς σύνορα»), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στη Μονή Καισαριανής, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, στο Ινστιτούτο Θερβάντες, στη Στοά του Βιβλίου, στη Ν. Σμύρνη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, όπου θα γίνει και η λήξη του Φεστιβάλ στις 29/9. Μέγας χορηγός της φιλόδοξης αυτής εκδήλωσης είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Εργων Λόγου, ο ΟΛΠ, ο ΟΠΑΠ, η πρεσβεία του Ισραήλ, το Ιταλικό Ινστιτούτο κ.ά.