Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης

Φεστιβάλ ΑΥΓΗ 12 Σεπ 2013

Πόλυ Κρημνιώτη

Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα η Αττική και οι Δελφοί γίνονται το κέντρο της ποίησης διεθνώς. Αυτή τουλάχιστον είναι η φιλοδοξία του δραστήριου Κύκλου των Ποιητών, που, δίνοντας σάρκα και οστά στον πρωταρχικό στόχο της δημιουργίας του, διοργανώνει από τη Δευτέρα 24 έως και την Κυριακή 29 του μηνός, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης με τη συμμετοχή 69 ποιητών από τη χώρα μας και όλο σχεδόν τον πλανήτη, με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, συζητήσεις, αναγνώσεις, με ποίηση στα Μουσεία, με εικαστικές και μουσικές δράσεις, με το βλέμμα στραμμένο στην ποιητική δημιουργία αλλά και τα δεινά της κοινωνίας.

“Θέλουμε η Αττική να ακούσει ποίηση, οι ποιητές να βγουν μπροστά” έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κύκλου των Ποιητών Ντίνος Σιώτης στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ, ενώ από την πλευρά του ο γραμματέας του Δ.Σ. Δημήτρης Αγγελής προσέθετε ότι “η ελληνική ποίηση έχει τη δυνατότητα να κερδίσει κοινό στο εξωτερικό, όπως κάνει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός κινηματογράφος με τις πρόσφατες διακρίσεις του. Αυτή την εξωστρέφεια επιδιώκουν το Φεστιβάλ και ο Κύκλος των Ποιητών”. Άλλωστε “η Ελλάδα αποτελεί πόλο στον χώρο της ποιητικής δημιουργίας”, όπως έλεγε ο Γιώργος Χουλιαρας, μέλος του Δ.Σ. του “Κύκλου”, προσθέτοντας ότι “η ποίηση αναδιατυπώνει τη σχέση που έχει το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον, ενώ το Φεστιβάλ θυμίζει, ενεργοποιεί και διαμορφώνει τη σχέση μιας τέτοιας διαδικασίας”.

Εγγύηση του Φεστιβάλ, κατά τους διοργανωτές, είναι οι ίδιοι οι ποιητές. Από την Ελλάδα μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ευγένιος Αρανίτσης, Νάνος Βαλαωρίτης, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Γιώανης Ζέρβας, Κώστας Καναβούρης, Γιάννης Κακουλίδης, Γιώργος Μπλάνας, Δημήτρης Καλοκύρης, Βαγγέλης Κάσσος, Έλσα Κορνέτη, Μαρία Κυρτζάκη, Γιάννης Πατίλης, Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Χρονάς κ.ά.

“Δεν είμαστε οι μόνοι ποιητές ούτε οι καλοί ποιητές, είμαστε μερικοί απ’ όσους δημιουργούμε στην Ελλάδα” έλεγε ο Ντίνος Σιώτης προσθέτοντας ότι “οι ποιητές που συμμετέχουν από το εξωτερικό είναι οι κορυφαίοι στη χώρα τους”.

Έτσι στο Φεστιβάλ συμμετέχουν ο ελληνικής καταγωγής Μεξικανός και κορυφαίος ανάμεσα στους ισπανόφωνους ποιητές Ομέρο Αρίτζις, ο Ιταλός Λέλο Βότσε, η Πολωνή Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι, ο Ιρλανδός Ντέσμοντ Ίγκαν που στην πατρίδα του, μετά το θάνατο του Σέιμου Χίνι, θεωρείται ο κορυφαίος ζων ποιητής, η Ρουμάνα Μάγδα Καρνέτσι, η Κινέζα Λαν Λαν, ο Ισπανός Χουάν Κάρλος Μέστρε, η

Αμερικανίδα Αλίσια Στόλινγκς, ο Γερμανός Γκέρχαρντ Φάλκνερ, ο Ιρακινός Αμάλ Αλ Τζουμπούρι κ.ά.

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής σε μια εκδήλωση “έκπληξη” με συντονιστή τον Γιώργο Χουλιάρα και τον Κωνσταντίνο Τζούμα να απαγγέλλει ποίηση και μουσικές από τους Στ. Γκόλγαρη και Β. Μαστοράκη και τις κλείνει στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις στο κέντρο και σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας, στον Πειραιά, τη Νέα Σμύρνη, τον Υμηττό, τη Νέα Ιωνία, αλλά και στο Μουσείο Ακρόπολης, το Βυζαντινό, το Κυκλαδικής Τέχνης κ.ά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ημερίδα με θέμα “Ποίηση χωρίς Σύνορα” (26.9), ενώ ξεχωριστό ρόλο στη διοργάνωση αποκτούν οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα (25.9) και στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού (26.9) επισημαίνοντας τις ευαίσθητες κεραίες του Φεστιβάλ.

Κεντρικό επίσης ρόλο κατέχει η έκθεση “12 Εικαστικοί συνομιλούν με 12 Ποιητές” που θα εγκαινιαστεί 24 του μηνός στο Πνευματικό Κέντρο “Μελίνα” με τους Γ. Βαλαβανίδη, Κ. Δίγκα, Κ. Κατζουράκη, Γ. Λαζόγκα, Χ. Μπότσογλου κ.α. να συνομιλούν με τους Σικελιανό, Ουγγαρέτι, Καββαδία, Ν. Βαλαωρίτη, Γ. Σαραντάρη, Σοφοκλή, Έλιοτ κ.ά. Άλλωστε “οι ποιητές όπως οι εικαστικοί είναι ιεροφάντες. Με τη γλώσσα του παρελθόντος μπορούν να μας δείξουν το μέλλον”, όπως τόνισε η ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη που επιμελείται την έκθεση.